occcupy med eftertanke

Det verkar som att Occupy-rörelsen är det hopp vi har om att kunna få till en verklig förändring av samhället. Det politiska systemet är alltför korrupt och hålls i ett järngrepp dels av medierna och dels av finansmakterna på olika sätt. Det som sägs på den här videon från ett Occupy-möte i Stockholm i oktober förklarar var roten till problemen är, en bra utgångspunkt för att bli på det klara med vad som behöver göras

Ett par bra bilder bland många på – occuprint.org

SeparationOfCorporationAndState ParliamentOutOfOrder

För ungefär en vecka sen, på julafton, blev jag uppmärksammad på en intressant utveckling i Ungern, landets ledning ville själv ha kontroll över sin centralbank, vilket naturligtvis mottogs med missnöje av bankirernas IMF! Herregud, här satsar de allt och lite till för att städa bort det där störande med att folken ska ha inflytande över hur deras länder styrs, och så ska det komma någon bråkmakare och sätta sig på tvären!
från e24.se den 16:e december – IMF avbryter Ungern-samtal

Internationella valutafonden (IMF) har i förtid avbrutit samtalen med Ungerns regering om ett möjligt stödpaket till det krisdrabbade landet. IMF:s utsända delegation har enligt den ungerska nyhetssajten Index ställt in ett möte på fredagen och lämnat Budapest.

EU-kommissionären Olli Rehn valde att avbryta de förberedande samtalen med Ungern om ett finansiellt stödprogram då Ungern inte har kunnat garantera självständigheten för landets centralbank, enligt kommissionens talesman Amadeu Altafaj.

– Tyvärr fick vi inte garantier vad gäller den ungerska regeringens avsikter, som (i stället) gick vidare och pressade fram en omröstning om en lag i parlamentet. Lagen kan potentiellt underminera centralbankens oberoende, säger Altafaj.

sverigesradio.se 23:e dec – Stora protester mot nya lagar i Budapest

Det har varit stora protester utanför parlamentet i den ungerska huvudstaden Budapest i dag, mot de nya lagar som det konservativa regeringspartiet Fidesz röstade igenom under dagen, som berör val och ekonomi.

Jaha, kommenterade någon på facebook på annadag jul, ska vi då snart se att Ungern är en diktatur som slaktar befolkningen och där väst måste ingripa militärt för att ”skydda” landets befolkning!
Och mycket riktigt, det tog inte många dagar! sverigesradio.se 2:a januari – Nära 100 000 demonstrerade i Budapest

Protesterna gäller den nya konstitution som Orban och hans parti Fidesz drivit igenom, och som av kritiker anklagas för att vara anti-demokratisk, och för att förvandla Ungern till en diktatur.

Så… om Occupy-rörelsen är vårt hopp, så gäller det verkligen att se upp så att den inte styrs i en viss riktning av de som är proffs på sådant.

-

Annonser
Publicerat i ekonomi. 8 Comments »

8 svar to “occcupy med eftertanke”

 1. Henrietta Frank Says:

  Eu var från början ett fredsprojekt. Ska nu Viktor Orban och hans odemokratiska parti Fidesz provocera fram ett inbördeskrig i Ungern? Silvio Berlusconi har avgått utan blodbad. Eftersom Orban inte kan hålla sig till demokratiska spelregler är det av stor vikt att han inser sina fel och brister och på ett intellektuellt hederligt sätt avgår. Innan han skämmer ut Ungern inför hela den demokratiska världen och drar in landet i ett primitivt och efterblivet våldstänkande. Har inte Ungerns utsatta befokning fått nog av förtryck och diktatur? Har inte hederliga politker som Imre Nagy offrat sina liv för frihet och demokrati? Diplomati och ansvar bäste Viktor! Du har stor frihet under ansvar! Dra inte in landet i fattigdom och förtryck.

  • stan Says:

   Du har kunskap om vad som händer i Ungern?
   Av det lilla jag har sett ser det ut som att det rör sig om en regering som har ryggrad nog att försöka driva landet i befolkningens intresse snarare än i bankirernas, storfinansens, storbolagens. Det viktigaste då är att demokratisk kontroll över sin centralbank, och över penningskapandet och penningmängden. Har man inte det så sköts den som i andra länder i storfinansens intresse. Att du svänger dig med tomma ord som EU som fredsprojekt, demokrati osv, tyder på att du inte har någon annan förklaring att komma med. Vad menar du med ”ett primitivt och efterblivet våldstänkande”?

 2. monasara Says:

  Jag läste på din blogg tidigare om ” finans makterna” och hur det började i sverige. men jag har inte mycket kunskap om det . jag behöver lite förklaring om vilka grupper det är , Började det här i USA?
  Är det USA banker och stora företag som styr allt? är Israel inblandad. ? Och vad är syfet?

  • stan Says:

   Det kan nog behövas, att jag förklarar vad jag menar egentligen med såna där benämningar, västs finans-ayatollor tycker jag passar bra. Medierna i väst brukar ju nedlåtande tala om att Iran inte är någon riktig demokrati för i bakgrunden finns dessa uttolkare av av den religiösa ideologin som sätter gränser för vad som är tillåtet. Men på samma sätt är det i väst, med skillnaden att här har vi ekonomistiska ayatollor i stället för islamistiska. Och så ska vi låtsas som att dessa inte finns. Därför är det svårt att exakt peka ut vilka dom är, men man brukar tala de stora internationella bankirfamiljerna vilka väl också finns bakom storfinans och storbolagen. De som ligger bakom grupper som Bilderberggruppen – http://www.voltairenet.org/What-you-don-t-know-about-the – Council on Foreign Relations (CFR) och liknande. Förmodligen har de sina starkaste fästen i USA, Storbritannien och Israel. De har stor makt genom det internationella centralbankssystemet, sina finanscentra i London och New York, och kan utöva starka påtryckningar på länder genom fientlig valutaspekulation mm. Och kan de inte få sin vilja igenom på annat sätt så kan det gå som det gick för Khadaffi och Libyen.
   Grunden för det hela är det sätt som banker fungerar på, det hela kan kallas ett bedrägeri då de skapar pengar när de ”lånar ut” pengar, vilket de sen begär ränta på! Som jag ser det är det här roten till problemen, och det som har gett en relativt liten grupp sån oerhörd makt. Men nu är deras system färdigt för kollaps! I och med att det hela tiden måste tas ut mer och mer lån, som ett pyramidspel, för att det ska hållas vid liv, så går det till en gräns där i stort sett allt går till att betala räntan. Sen orkar inte den verkliga ekonomin hänga med maskineriets hela tiden ökande krav.
   Att det skulle ta ett slut har ”dom” säkert varit på det klara med länge, och man har arbetat mot att hinna ta kontrollen över hela världen innan dess. Det är säkert därför man tycks ha så bråttom nu, man har gjort stora framsteg i Europa och har i stort sett infört ekonomisk diktatur. På andra håll tar man till andra metoder, som i Libyen, Syrien, Iran osv, Ryssland ser man ut att sikta in sig på nu.
   Det är ungefär den bild jag har..
   Det är helt otroligt vilken disciplin de har på medierna över hela västvärlden.

   • monasara Says:

    Ttack stan , det låter faktiskt skrämmande att några få finans-ayattollor kan lyckas så här långt.
    Samtidigt att diktatorn här är osynlig. Hur ska man kunna förklara för folk och övertyga de att EU är en diktatur.
    Jag hoppas att occupy rörelsen lyckas på något sätt.
    Var bombningen av Serbien av samma skäl tror du, eller av andra orsaker?

    • stan Says:

     Såg att serbierna var mycket engagerade i sitt stöd för Khadaffi och Libyen, de har ju också varit utsatta för NATO’s bombningar. Kommer ihåg att på 90-talet blev man matad av medierna hela tiden med bilden att det var serbierna som var de onda. Är inte mycket insatt i hur det gick till där, men USA/väst/NATO var säkert inblandade där också. Det var kanske som någon sa, att västs ayatollor inte kunde tillåta en fungerande socialist-stat, som Jugoslavien, som kunde vara en modell för andra då när Sovjet just hade fallit. Libyen var ju också ett land som lyckats bra med ett annat system än västkapitalismen.

 3. Anonym Says:

  Tror det kan vara bra att vara försiktig angående Ungern. Det verkara vara en högerextrem regering som bland annat sysslat med etnisk rensning av romer. Kan nog finnas saker som helt klart kan vara klandervärda av det de genomdriver.

  Detta menar jag inte behöver motsäga det faktum att EU får panik när de vill ha en självständig riksbank. Ungern har ju hållit på ett tag utan att EU reagerat, men när de petar i bankväsendet, då jäklar har de gått för långt…

  • stan Says:

   Visst, det intressanta är just det här med att det fanns tecken på att de ville ha kontroll över landets centralbank, dvs oberoende från det privata internationella centralbankssystemet. Det visar sig då tydligt vems ärenden medierna går.
   Vad det styrande partiet står för i övrigt vet jag inte mycket om.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s