Seriösa demokratier gör upp med sitt mörka förflutna

Lars Borgnäs har skrivit en bok som verkar angelägen och intressant. Om att det finns för riket viktiga händelser som inte retts ut tillräckligt.

Per Gahrton har gett sin kommentar i en artikel i Fria Tidningen – Den bedrägliga vägen till Nato

Finns det något gemensamt för 80-talets ubåtshysteri, Palmemordet och Estoniakatastrofen? Svaret är ja, om man ska tro den undersökande journalisten Lars Borgnäs, som i sin bok Nationens intresse redan på omslaget ställer den retoriska frågan: Har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia 1994 och mordet på Olof Palme 1986? Jovisst är det så, och Borgnäs visar utförligt och väldokumenterat hur ansvariga myndigheter, inte minst inom polisen och militären, men ibland också regeringen, omsorgsfullt har mörklagt och saboterat.

Ändå finns det risk att hans krav på förnyade utredningar kommer att mötas med suckar och stön. Det har ju gått så lång tid! Men i Tyskland jagas fortfarande nazistiska folkmördare, i Argentina dömdes nyligen agenter för 70-talsdiktaturen och i Haag och Arusha pågår processer mot folk som begick massmord och folkrättsbrott på 90-talet. Seriösa demokratier gör upp med sitt mörka förflutna.

Det finns en hel del som skulle behövas vädras, det kan inte vara sunt att vårt lands styre har en massa lik i garderoben som det hela tiden måste läggas en massa kraft på att dölja.

När det gäller Palme-mordet har Sven Anér – svenanerpalmemordet.blogspot.com – verkligt sensationella uppgifter som borde rönt stor uppmärksamhet, men inget händer…

Min senaste bok, Affären Anti Avsan, 2008, placerar dåvarande piketpolisen, nuvarande rådmannen och moderate riksdagsledamoten Anti Avsan vid Dekorima minuterna innan statsminister Olof Palme mördas i hörnet av Sveavägen och Tunnelgatan i Stockholm den 28 februari 1986.Jag säger inte att Anti Avsan sköt det dödande skottet, men jag slår larm om hans märkliga närvaro på platsen, och jag begär omedelbar utredning av den märkliga och hotfulla serie av hotmail som med namnet Anti Avsan i centrum riktar anonyma hot mot bland andra poliskommissarie Gösta Söderström, legendarisk insatschef vid Dekorima, mot andra goda vänner samt mot mig själv och mina närmaste. Men hela det officiella Sverige följer den outsagda ordern STÖRSTA MÖJLIGA TYSTNAD!

Beslut om ändring av preskriptionstiden togs något år innan 25-årsdagen av mordet. Det kan ju låta sunt, att man kan fortsätta reda ut vem som var mördaren. Men…! sen visar det sig att om preskriptionstiden gått ut så hade en massa handlingar om fallet blivit tillgängliga för allmänheten att ta del av. Tyder också snarare på att något ska döljas.

Hur gick det egentligen till med bankavregleringen i mitten av 80-talet, som jämnade vägen för den bostadsbubbla som föregick kraschen runt 1990. Vilken i sin tur möjliggjorde en total förändring av det svenska samhället, framförallt med EU-inträdet. Sverige blev sig aldrig likt efter det.

Estonia. Även i detta fall har Sven Anér gjort ett imponerande forskningsarbete.

Tydligen finns det något skumt i samband med tsunami-katastrofen också, varför skulle man annars hemligstämpla papper som rör detta i 70 år, för så var det väl?

Lissabonfördraget, finns inget som är acceptabelt med hur det myglades igenom. Och det gäller ju inte bara i Sverige.

Grundlagsförändringen 2010. Enligt lagen ska en sådan förändring röstas igenom två gånger i riksdagen med ett val emellan. Anledningen till det får man förmoda är att ett så viktigt beslut inte ska gå att göra för lätt, och om befolkningen inte gillar vad som är på gång ska man ha en möjlighet att säga sin mening i ett val. Det var bara det att väldigt få fick reda på att en sån förändring var på gång! Första omröstningen gjordes i juni 2010, sen hade vi val 3 månader senare och inte ett knyst sades om denna grundlagsförändring i valrörelsen. T.o.m. bland politiskt aktiva på kommunnivå var det få som kände till något om detta, visade det sig i en undersökning – se videomitt inlägg 24 nov 2010 – Samma dag som det andra beslutet skulle tas i riksdagen, i november 2010, togs det plötsligt upp i ledare i flera tidningar. Och man beklagade att det varit så tyst om det hela! Vilket osmakligt hyckleri, kan det ha varit på något annat sätt än att medierna fått order om att ligga lågt och hålla så tyst man kunde om detta.

Deltagandet i det olagliga angreppet mot Libyen 2011. highcrimes.org

Listan kan säkert göras mycket längre. Sen har jag lite spekulationer kring mordet på Anna Lindh. Hon var en av de ledande figurerna på Ja-sidan i folkomröstningen om svenskt euro-medlemskap. Nej-sidan ledde stort, 4 dagar innan omröstningen blev hon överfallen, höggs i magen med en kniv och dog dagen efter. Vilken idiot! tänkte jag om han som gjorde det, om det nu var så att han var politiskt motståndare till henne, det var väl det enda som skulle kunna göra att det blev ett ja i omröstningen. Kanske fanns det andra som var väldigt angelägna att det skulle bli ett ja som tänkte i liknande banor.

-

Annonser

5 svar to “Seriösa demokratier gör upp med sitt mörka förflutna”

  • stan Says:

   Intressant, ni sa alltså direkt när ni plötsligt fick reda på i mitten av 80-talet att valuta-avreglering genomförts att detta kommer inte att gå bra! Har för mig att jag hört att Gunnar Sträng var emot denna ändring men att han gått i pension strax innan. Frågan är om Olof Palme var ett hinder?
   Det var väl dels en förändring om hur pengar fick föras in och ut ur landet och därmed gjorde landet sårbart för valutaspekulation (?), och dels en förändring av hur mycket banker tilläts att ”låna” ut som genomfördes? Nog ser det ut som att ett läge förbereddes (som kanske inte så många förstod) där landet skulle bli sårbart för fientliga valutaspekulationer, och som följd av det skulle kunna tvingas i den riktning som sen också blev fallet.

   Sen kan man ju lägga till den här listan först FRA-lagen och liknande som följt efter den, med det senaste nu för några veckor sen om att SÄPO ska ges möjlighet till allmän avlyssning av befolkningen.

 1. Kerstin Says:

  Sen är ju fortsättningen ännu dystrare. USA har nog beslutat att man inte tänker acceptera att något land förhindrar att amerikanska multinationella företag köper upp alla naturtillgångar som finns på klotet, så förr eller senare hade Sverige ändå tvingats till denna ”avregleringspolitik”, annars så……
  – Ekonomiska sanktioner i första vändan och fortsättningen känner vi ju numer.

 2. monasara Says:

  jag har också funderat på mordet på Anna-Lind hela tiden. Det ligger säkert ett politiskt spel bakom hennes död.
  att en privat person dödar henne köper jag inte.

  • stan Says:

   Nej nog verkar det lite väl underligt att någon just den veckan skulle bli så besatt av att se henne på en massa valaffischer att han skulle överfalla henne med kniv. Sen har jag lite svårt att se hur man kan få någon att utföra en sån handling, en gigantisk pengasumma förstås och sen kanske löfte om att man ska se till att han inte blir dömd eller…. men nu sitter han inne, för hur länge? Och högg tydligen någon med kniv för någon dag sen. Eller … medierna säger att så skedde, får man tillägga.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s