dags för en ny ekonomi

Man har ju varnat för det ganska länge nu, även i mainstreammedia, att en extraordinär krasch av det finansiella systemet är nära förestående. Idag har Ekot ett inslag med den här rubriken – Svenska banker kan behöva räddningspengar

Även svenska banker hotas av den europeiska bankkrisen. Igår varnade chefen för ECB för att krisen hotar Europas finansiella system, och om det värsta skulle hända varnar Finansinspektionens chefsekonom nu för att även svenska banker ligger i farozonen.

Det är precis tre år sen den här kraschen började, man har lyckats skjuta upp den med hjälp av diverse räddningsaktioner ett bra tag men nu verkar det ofrånkomligt. Då är det väl nu som vi måste mobilisera, resa oss upp och komma med krav på en ordning som ser till folkets bästa.
En penningreform, att staten ska ha ensamrätt att sätta nya pengar i cirkulation, inte som nu privatbanker, är det centrala. Den här värdfulla artikeln av Ulf Sandmark beskriver på ett bra sätt situationen och vad som behöver göras, efter vad jag förstår. Förutom förstås LaRouche-rörelsens envisa fastklamrande vid kärnkraften, och lite andra konstiga idéer som att vi måste resa till andra planeter.

Ulf Sandmark – Ta tillbaka Riksbanken från bankerna!

Riksbanken har gjorts så ”fri”, som det bara går utan att Riksdagens ägande fråntagits. Varken Riksdag eller Regering får ha något inflytande på dess skötsel. Riksdagen får utse ett Riksbanksfullmäktige, som skall utse riksbankschef och direktion, men skall sen hålla sig borta från all ”påverkan” av räntepolitik eller kreditgivning. Riksbanken skall i stället se till marknadens behov, vilket betyder att den i stället är ofri mot de fyra svenska storbankerna och internationella finanscentra som London och New York.

Riksbankens ”självständighet” riktas således bara mot politikerna och svenska folkets inflytande. Det har gått så långt att Riksbanken bakom ryggen på politikerna i Riksdagen, i finanskrisen efter Lehmanbankens konkurs, gjorde enorma åtaganden i svenska folkets namn utan att ens Finansutskottet i Riksdagen fick veta hur farlig krisen i de svenska bankerna var. Detta fick riksdagsledamöterna först veta av två utländska utredare vid ett utskottsförhör den 31 augusti i år.

Ett insiktsfullt inlägg av Johan Sandwall – Skuldkris? Nej skuldmättnadskris! – plus lite annat om penningreform finns på den HÄR sidan.

-

Annonser
Publicerat i ekonomi. 21 Comments »

21 svar to “dags för en ny ekonomi”

 1. Kerstin Says:

  och LaRouche-rörelsen skulle jag inte ta i med tång ens, än mindre länka till eller hänvisa till.
  Det finns andra som säger samma sak, men som är betydligt förnuftigare än denna skumma organisation.

  Annars skriver du väldigt bra, framför allt om Libyen.

 2. Farfar Says:

  Occupy Wall Street är kanske nåt att hoppas på? På tal om penningsystem, är det någon som vet vart Lincoln tagit vägen?

  • Stan Says:

   Occupy… ja något händer i alla fall, och man pekar åt rätt håll. Men det gäller att se upp så att rörelsen inte utnyttjas på något sätt. Visst är det lite misstänkt att den kan få en sån spridning överallt och så snabbt.
   Och visst är det just nu när systemet kraschar som vi borde gå fram med klara förslag och krav om ett sunt penningsystem! Det var väl du som föreslog hos Lincoln (jag har också noterat hans frånvaro,vet ingenting) att vi skulle komma överens om något manifest med några punkter. Precis vad jag tycker, nu får vi lägga åt sidan de detaljer som det råder oenighet om och stå enade i kravet på reformer som skulle innebära en verklig förändring, för en gång skull. Jag tycker att Sandmarks artikel jag länkade till är mycket bra.

   Men kanske skulle man ha papper att dela ut på Occupy-demonstrationer med några lättbegripliga punkter om penningreform och med hänvisning till en web-sida med en enkel adress för den som vill fördjupa sig.

   Själv försöker jag göra vad jag kan på nätet, av någon anledning tillåter Ekot ofta kommentarer om ekonomin just nu – http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10977

   • Stan Says:

    David Icke har nog rätt när det gäller Ockupy Wall Street, se upp för falska förändringsförsök:

    It’s Time To Choose

    The David Icke Newsletter Goes Out On Sunday

    Any ‘protest’, any ‘change’ or ‘revolution’ not founded on the list below – at the very least the list below – has got no chance of changing anything. These very pillars of the system must fall or they will block any transformation of the human condition. The system does not need to be tinkered with or even fundamentally changed (on the surface). The whole bloody lot must go … starting with …

    1. An end to creating money out of thin air on computer screens and charging interest on it (fractional reserve lending).

    2. An end to governments borrowing fresh-air money called ‘credit’ from private banks and the people paying interest on this ‘money’ that has never, does not and will never exist. Governments (and that concept must change radically) can create their own currency – interest free.

    3. An end to private banks issuing non-existent money called ‘credit’ at all and thus creating ‘money’ as a debt from the very start.

    4. An end to casinos like Wall Street and the City of London betting mercilessly on the financial and commodity markets with the lives of billions around the world.

    5. An end to all professional lobby groups that earn their living and their clients’ living from corrupting the professionally corruptible – vast numbers of world politicians and the overwhelming majority on Capitol Hill.

    6. An end to no-contract government in which mendacious politicians can promise the people they will do this and that to win their support and then do the very opposite after they have lied themselves into office (see Obama).

    7. An end to the centralisation of power in all areas of our lives and a start to diversifying power to communities to decide their own lives and thus ensure there are too many points of decision making for any cabal to centrally control.

    That is just for starters. There is so much more where that came from. What good will come from rearranging the deckchairs on the Titanic? NONE.

    The banking system as we know it does not need to be ‘changed’ – it needs to be gone. It is a criminal activity based on fraud, extortion and, through its effect, on worldwide mass murder.

    Its replacement needs to be decided by the population – not the very people who created it in the first place and
    are covertly manipulating a new global structure of financial control based on a world central bank.

    • Farfar Says:

     Jag önskar att jag kunde få folk att inse hur sjukt detta system är. Men det är ytterst få som överhuvudtaget inser att pengar skapas som skuld. Man måste komma över en tröskel tror jag. Det är lite som att komma in i ett mörkt rum och tända lyset.

     Jag höll på med en lista som överensstämmer rättså väl med den som finns i inlägget ovan. Men det blir mest en massa påståenden som de flesta ställer sig mer eller mindre tveksamma till. Det fattas något odiskutabelt sant, som vem som helst inser ÄR sant, en odiskutabel fras eller mening. Något……………………?

     Tänk vilka makter som inte vill avslöja hur det går till att skapa det vi tror är pengar genom bankernas krediter. Jag har diskuterat med vissa släktingar så att de fullständigt tagit avstånd från mig, utan att de fått upp ögonen på minsta vis. Listan i inlägget ovan är bra, men den är till för folk som vet. Den måste vara till för dem som inte vet.

     /Farfar

 3. Farfar Says:

  Sett detta förresten;

  En av få ärliga ekonomer!

 4. Kerstin Says:

  Nej, min uppfattning härstammar från 70-talet, och när jag idag läser om gubben och rörelsen på engelska Wikipedia blir jag återigen övertygad om han, och hans rörelse är en cultrörelse och fullkomligt galna. Det där är en slags politikens Scientologer.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lyndon_LaRouche

  Sen innebär inte detta att allt som rörelsen representanter säger är galenskaper Allt Hitler sade var inte heller galenskap. Det måste finnas en och annan förnuftig tanke för att man ska kunna få med folk i en rörelse. Men här har det varit lite för mycket av galenskap och alldeles för lite av förnuft, enligt min uppfattning.

 5. Farfar Says:

  Jag har gjort en lista innehållande lite förslag och regler på vad en ny ekonomi måste innehålla:

  1. Totalförbud för evig tid så att inte banker kan skapa pengar som skulder och ta ränta på dem. (Skulle vara det första budet av Bibelns tio).

  2. Förbud på att stater skuldsätter sig hos privata intressen.

  3. Skuldfria av staten i samhället utgivna pengar.

  4. En myndighet som helt utanför politisk kontroll kontrollerar att mängden pengar överensstämmer med det samhällets behov.

  5. Någon form av cirkulationsavgift troligen en mindre inflation.

  Behöver behöver listan kompletteras, men jag kommer inte ihåg med just nu, så kom med förslag:)

  • Stan Says:

   Tack! Punkt 4 tänder en liten varningslampa hos mej. Utanför politisk kontroll, det är vad man tjatar om att Riksbanken måste vara nu. Vem ska då kontrollera den här myndigheten? Och punkt 5 förstår jag inte.
   Jag såg just exempel på info-blad som American Monetary Institute gjort – http://www.monetary.org/wp-content/uploads/2011/10/for-demonstrations-The-Need-for-Monetary-Reform-800-words.pdf – de har fler blad att ladda ner på förstasidan – http://www.monetary.org – kanske kan man få lite inspiration därifrån.

   Och jag såg idag att Johan Ehrenberg på ETC äntligen tagit åt sig att det är så att privat-intressen skapar pengarna, och att det är av stor betydelse. – http://dagens.etc.se/kronika/vad-ar-det-krig-vi-ser
   ”Den största gåvan högern gett detta finanskapital är nämligen rätten att skapa pengar. Förut var det statliga riksbanker som ”tryckte pengar”, idag är det privata banker som gör det genom att ge ut lån. Ju mer lån, desto mer pengar skapas. Och det mest absurda är kanske att staterna inte längre får skapa egna pengar, en stat som Grekland eller Sverige lånar av de privata bankerna, man får inte låna till sig själv för att till exempel bygga en järnväg.”

 6. Farfar Says:

  Jag håller med! Punkt 4 är svår men måste finnas. Men det jag menar är, lite diffust uttryckt kanske, att inte samma gäng som regerar, bestämmer penningmängden.

  Punkt 5 förhindrar att ansamling sker av pengar till ett fåtal platser/personer. Det måste finnas incitament så pengarna /bytesmedlen cirkulerar i samhället. Annars kan den person/företag som tillhandahåller en åtråvärd vara, lagra pengar vilket kan innebära att brist uppstår och att demokratin då sätts ur spel. En värdeminskning styrd av en på skulderna låg ränta ordnar detta smidigt. Annars måste man ha två valutor, en för lagring, tillgänglig för alla att låna av och en personlig för konsumtion, vilket jag tror är krångligare.

  Men det ska inte vara förbjudet att låna eller att låna ut pengar. Det som ska förbjudas är att bankerna skapar pengar som skuld, där räntebeloppet inte är inräknat i skulden. De ska bara få låna ut de pengar som staten/samhället redan skapat. Men man får inte glömma att i och med att, peakoil inträffade 2006 enligt IEA, så blir vår värld snart ekonomiskt krympande, vare sig vi vill det eller inte och det kanske för evig tid. Den billiga oljan har kortvarigt gjort vårt skuldsättningssamhälle möjligt och dagens problem hade troligen inte inträffat nu, med fortsatt obegränsad tillgång till billig fossil energi. Problemen kom 2008, då oljan blev dyr.

  Peakoil kommer att snart att medföra mycket stora förändringar i vårt samhälle. Tänk bara att vi måste vänja oss vid tillgång till en kanske för evigt krympande energimängd, tills allt incitament för att utvinna oljan blir omöjligt. Från och med nästa år minskar vår tillgång till oljan. Vi har legat på en platå på runt 85 miljoner fat per dag sedan 2005. Årligen kommer nu en minskning på mellan 6 och 9% mot att vi hittills alltid har haft tillgång till ökande energitillgångar. Några vindkraftverk och lite elbilar fixar inte detta problem precis. Det krävs ett annat samhälle med ett annat pengasystem, kunskaper, prioriteringar vare sig vi vill det eller inte. Vårt val blir att överleva eller inte och för att överleva måste vi hjälpas åt. Vilket är precis tvärt om mot idag, då egoism och girighet favoriseras. Ingen klarar nästa samhälle med den föresatsen.

  Det behövs eventuellt en punkt till: Demokratiskt valda människor ska aldrig få sitta på sin post mer än två mandatperioder. Men det har ju inte specifikt med penningsystemet att göra:)

  • Stan Says:

   OK punkt 4, American Monetary Institute, AMI, tror jag vill ha kvar Federal Reserve men då under demokratisk kontroll just för att experter ska ha kontroll över att rätt penningmängd cirkulerar i samhället. Men då gäller det verkligen att se upp, om det är gamla rävar i gamet, trogna tjänstemän åt den gamla penningmakten som ska ha ansvaret! Låter som stor risk att de ska hamna i överläge gentemot de folkvalda.
   Punkt 5, hörde just en intervju med Richard C Cook, som jag lade här – http://sahalee.wordpress.com/2011/10/14/richard-c-cook/ – där han just talar om vikten att pengarna cirkulerar. Detta illustreras bra med den här historien:
   En dam kom på besök till en stad, gick in på ett hotell och bokade ett rum för natten, betalade i förskott och gick sen ut på stan. Stadens snickare som befann sig i hotell-lobbyn och bevittnade det hela sa då till hotellägaren, då kan jag få betalt för jobbet jag gjorde här för en månad sen. Han fick 1000-lappen, gick därefter till bilverkstaden och betalade det han var skyldig där. Mannen från bilverkstaden gick i sin tur och köpte något han behövde och den som då fick 1000-lappen gick till hotellet och betalade för ett rum gäster till honom hade hyrt för en vecka sen.
   1000-lappen var tillbaka hos hotellägaren samma dag efter att betalat av en massa skulder och möjliggjort transaktioner i samhället som annars inte hade blivit av. En stund senare kom den besökande damen tillbaka till hotellet och bad att få avboka rummet och få sina pengar tillbaka då hon hade träffat en bekant på stan hon kunde sova över hos!

   När det gäller oljan.. men frågan är om det inte finns en massa fantastisk teknologi som inte tillåts komma fram. Såg ett blogg-inlägg hos Catherine Austin Fitts nyligen den här kommentaren: why in the face of all the bad news do I continue to be optimistic about the long term trends? If you have not listened to my interview with Adam Trombly on Zero Point Energy, I encourage you to do so..
   Jag har inte lyssnat på den där intervjun eller tittat närmare på det hela, men här är lite länkar.
   http://solari.com/blog/this-week-on-the-solari-report-3rd-quarter-2011-wrap-up/
   http://www.projectearth.com/
   http://solari.com/blog/adam-trombly-on-zero-point-energy/#comments
   http://thrivemovement.com/
   http://www.youtube.com/user/ChronometerMan Longitude http://www.youtube.com/watch?v=T9dso7ATlSk de 1 av 21

   • Farfar Says:

    Dagens ekonomiska problem började redan runt 2001-2002 men 2008 blev det allvar när inte oljan räckte till för att försörja den växande efterfrågan längre. Till och med IEA (International Energy Agency, som tillkom som vakthund efter oljekrisen i början på sjuttiotalet) erkänner nu att så är fallet. Peakoil inträffade 2006 enligt samma organisation. Oljetoppen ( Peakoil) är den tidpunkt när kostnaden för det inkrementella (stegvisa ökandet) utbudet överstiger det pris ekonomierna kan betala, utan att förstöra tillväxten vid en given tidpunkt. Oljeproduktionen (Crude oil) världen över sjunker nu med mellan 6 och 9 procent årligen. Att inte problemen redan är större än vad de är, beror på att oljesand (Kanada) och skifferolja (USA) tillfälligt fyller på det som fattas. Vi förbrukar nu, trots recensionen, lika mycket olja som 2007, ca. 87 miljoner fat per dag. Forskningen om världens oljeutvinning påbörjades av Colin Campbell och Chris Skrebowski men idag är det svenskarna Kjell Aleklett och Mikael Höök som är förgrundsfigurerna. Författaren Richard Heinberg och ekonomen Chris Martenson får väl räknas in som ledande spridare av vad peakoil kommer att innebära. Chris Martenson har även en mycket bra film på Youtube kallad Chrash Course, handlar både om ekonomin och energin. En som är värd att lyssna noga på är också Dennis Meadows (Limits to growth) som utom 1972 och sedan mästarnas mästare Professor Emeritus Albert Bartlett´s förklaring av exponentialfunktionen, missa den inte. 3,3 miljoner visningar på Youtube av en mattematisk funktion, dä du, slå dä om du kan:)

    /Farfar

    • Stan Says:

     Men inte är det väl så att oljan är det avgörande när det gäller kraschen av finanssystemet. Visst det har säkert haft ett samband, att den ekonomiska aktiviteten har kunnat ökas därför att olja har använts som om det inte fanns någon gräns för tillgången på den. Men det har väl också att göra med att systemet är matematiskt ohållbart, när det finns så mycket skulder att räntorna inte kan betalas, och den enda lösningen som tillåts är att ännu fler lån tas! Oavsett om det är så att oljan håller på att sina, vilket ju William Engdahl tvivlar på, eller inte så måste vi ändra på det sätt som pengar skapas och används, och sträva mot att komma bort från det totala beroendet av olja.

     • Farfar Says:

      Kredit, är en räntebelagd skuld. Skulden kan bara av skuldtagaren betalas genom att något produceras, transporteras, säljs, osv. Denna kedja drivs idag till åttiofem procent av fossil energi, kol, olja, gas. Transporterna till nittionio procent av olja. Olja är nåt av det energirikaste vi känner till, så inget vi idag har tillgång till kan ersätta den billiga oljan. Ett fat olja (159 liter) innehåller en energimängd motsvarande tjugofem tusen timmars muskelarbete och vi gör av med åttiosju miljoner fat varje dag. Vi i västvärlden har då tillgång till över två miljarder slavar som jobbar för bara några ören per timma. William Engdahl, liksom Milton Friedman är/var bara ekonomer, men flera av dem jag nämnt tidigare är inte det, de är fysiker och geologer vilket är en avgörande skillnad. Engdahl kan väl få rätt i att oljan aldrig kommer att ta slut, för den sista oljan blir omöjlig att ta upp. När det går åt mer energi att få upp oljan än vad man har nytta av den då är det liksom ingen idé. Vi har en ekonomi som måste öka och när inte det som hittills drivit den räcker till, så står vi där vi står idag.

      ASPO har en bra sida: http: //www.asposverige.se/

 7. Farfar Says:

  Läste för ett tag sedan ”Myten om maskinen” av Alf Hornborg. Han, liksom i sammanhanget lilla jag, tror inte ett ögonblick på att ny teknik kan rädda en exponentiellt växande skuldsystem. Vare sig inget och någon kan! Vi måste skapa ett skuldfritt bytesmedel till gagn för medborgarna i vår länder och inte befästa vårt skuldförslavningssystem för tid och evighet. Protesterna har börjat på allvar ikväll. Roms regeringsbyggnad brinner tydligen. Spännande tid kommer nu, men kanske inte så trevliga. Du kan gärna mail mig för nu behöver sådana som vi hålla ihop.

  • Stan Says:

   Det kan väl finnas en massa fantastisk teknologi som motarbetas, från t.ex.Tesla – http://www.teslasociety.com – som kan vara till stor nytta för att tillfredsställa människans grundläggande fysiska behov, utan att man vill eller kan rädda ett exponentiellt växande skuldsystem. Ett exempel är de sk passivhusen, hus byggs nu i vårt kalla land som inte behöver någon uppvärmning! Den värme som produceras av lampor och andra elektriska apparater plus av människokropparna själva räcker, den ingående ventilationsluften värms upp av den utgående. För inte särskilt många år sen hade väl de flesta trott att det inte skulle vara möjligt.
   Men sen måste det väl vara möjligt att inrätta mänskligt liv på den här planeten utan att man måste producera mer och mer, utan att man måste springa fortare och fortare i ekorrhjulet och utan att man måste bygga nya stora satsningar på infrastruktur och annat. Sådana satsningar ingår i lösningsförslagen från AMI, LaRouche-rörelsen, från Webster Tarpley som exempel. Och det behövs kanske nu, dels är underhållet av vägar, broar och annat eftersatt särskilt i USA och dels får man på så sätt in pengar i systemet som får nödvändig verksamhet att kunna fungera. Men tänk i en framtid när allt är tip-top, nog måste det gå att leva ett lugnt liv på den materiella standard vi har här och nu, utan att det ska behöva bli kris!

  • Stan Says:

   Har försökt ett par gånger men får det inte att funka. Det fastnar efter ett tag i reklamen, har nog för dålig bandbredd.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s