stärk yttrandefriheten!

Något positivt! i dessa onda tider. Kommentarerna på Studio Ett’s hemsida till ett inslag med rubriken – Hur skiljer man sanningen från propagandan – med anledning av Libyen och med bl.a. Cecilia Uddén som deltagare, flera kommentarer visar att propagandaministeriet har gått för långt, folk har fått nog.

Att detta ministerium upplever en kris visas också genom att man nu försvårar för kommenterande på flera håll

108 SVT Text Måndag 29 aug 2011
INRIKES Publicerad 29 augusti

Tidningar begränsar nätkommentarer

Tidningarna Expressen, Aftonbladet
och Dagens Nyheter stoppar eller
skärper nu möjligheten att kommentera
artiklar i realtid i diskussionsforum
på nätet.

Tidningarna vill få bättre kontroll
över vad som skrivs och hoppas slippa
rasistiska kommentarer och person-
angrepp.

Expressen tänker förhandsmoderera in-
läggen. DN inför ett nytt inloggnings-
system som kräver registrering och
e-postadress. I Aftonbladet måste
kommentarer göras med en inloggning
via en Facebook-profil.

Åsa Linderborg i AB om detta. Rasistiska och personangrepp! jovisst, man kan ju inte säga som det är, att kommentarerna kommit för nära sanningen, att folk vaknar upp till att medierna inte är fria, att de tjänar som megafon åt några som har den egentliga makten utan att vara valda. Hjärntvättmaskinen störs av att människor informerar sig hos ocensurerade källor på nätet. Hade mainstreammedierna haft rent mjöl i påsen och varit ärliga i sitt uppsåt hade man lugnt kunnat bemöta påståenden som de anser felaktiga istället för att blockera dem.

Mitt förslag till motdrag, vi skapar ett diskussionsforum, ”torget”, ”frihet att yttra sig” eller något sådant. Man får försöka göra det överskådligt och lättnavigerat. Där man kan hålla till och fritt föra fram vad man vill. Sen skapar man ett facebook-konto som heter samma som detta forum, som någon loggar in på tidningen med och i en kommentar till artiklar lämnar en länk till detta fria forum. Så kan folk hoppa dit istället, och tidningarna kan ha sin propaganda ostörda för sig själva!

-

Annonser

5 svar to “stärk yttrandefriheten!”

 1. Mavera Says:

  Det låter som ett mycket bra förslag. Det verkar så att tidningarna vill göra allt för att hindra sanningen att visa sig bland nätkommentarerna till deras artiklar. Eftersom tidningarna har många besökare är det större möjlighet att nå ut till allmänheten via kommentarer eller funktionen ”blogga om den artikel”. Det vad jag menar är att det är viktigt att nå ut till så många som möjligt. Massmediernas propagandamaskineri har gått för långt och man börjar undra om befinner sig själv i en diktatur.

  • Stan Says:

   Som Kerstin på Motvallsbloggen skiver, det är ganska häpnadsväckande att konstatera att vi numera får vända oss till Pravda – http://english.pravda.ru – för att få en bild av vissa världshändelser som är mindre styrd än i svenska medier. Den tidning som vi förr hade bilden av var ren kontrollerad propaganda (och kanske var det?), medan vi i Sverige hade fria medier.
   Men jag är lite undrande över ryska medier just nu, tycker att Russia Today uppträder annorlunda, gör inslag som talar om befrielse i Libyen t.ex. Du hade ju ett mycket intressant citat från en annan rysk tidning där ledningen hade fått order att endast komma med info om framgångar för NATO/rebellerna! Här ett inslag på mathaba.net som pekar precis i samma riktning – Western TV in Libya conceals, distorts and lies – http://mathaba.net/news/?x=628409
   Det måste vara rejäla hot ”man” kommer med när man kan ha sådan pli på inte bara västs medier utan det även sträcker sig till Ryssland.

   Ja det var väl en bra idé om ett Folkets forum! Men vi behöver vara några stycken som hjälps åt, om jag startar ett sånt är jag säker på att det kommer att stå öde och tomt.

 2. Erik Says:

  Strålande idé med ”torget”. Jag har länge haft idén om ett slags sajt där dagens topp-tio stories (det brukar ju inte vara så värst fler propagandapunkter per dag) ”avkodas” av de som sett igenom skynket. Ett ställe för den som vaknar upp att nyktra till på så att säga.

  Testade bloggformatet lite för ändamålet. Blev inte något vidare, men kanske någon vill snickra vidare på det:

  Tanken är att man kommenterar mainstreamartiklar, helt enkelt. Varje post är länken till en av dagens featured stories och kommentarerna är fria.

 3. Erik Says:

  Jag glömde viss att stänga länktaggen…
  http://kommentarsfaltet.blogspot.com/.

  Så.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s