hoppfullt från riksdagen

Från en mycket intressant artikel Sverker tipsade om, av Ulf Sandmark på larouche.se:

Enig Riksdag: Staten skall ej betala bankförluster!

Ett avgörande beslut togs den 16 juni av en enig svensk riksdag, vilket kan rädda svenska folket från att hamna i en irländsk skuldkris. Det var i sista stund eftersom en ny internationell bankkris står för dörren när Grekland inte kan betala sin skuld.


Den 31 maj 2011 var den svenska statsskulden 1054 miljarder kronor , vilket motsvarade cirka 35 procent av 3301 miljarder kr som var bruttonationalprodukten för 2010. Den har minskat från nästan 80 procent 1995. Det var bankkrisen 1990 – 1994 som gjorde att Sveriges stadsskuld var så hög. Den hade då fördubblats från 600 till 1300 miljarder kr. Vid en ny Lehman-liknande internationell bankkris kan svenska staten snabbt återigen hamna i en sådan skuldsättning, och en fortsättning på den svenska bankkrislösningspolitiken av åtstramningar, privatiseringar och uppbyggnad av nya finansbubblor. Det som Sverige genomgått, är precis det, som Trojkan nu med ännu större kraft, försöker påtvinga Grekland och Spanien.

Vad som gör att Sverige riskerar att åka på en förnyad statlig skuldsättning, i den hisnande storleksordningen av en halv till en hel BNP, är de svenska storbankernas enorma storlek. De fyra storbankernas balansomslutning är 4,5 gånger BNP. Till det kommer deras derivatpositioner som är mångdubbelt större. Den svenska bankverksamheten är därmed i klass med bankparadiset Schweiz´. Som vi rapporterat tidigare har Sverige tidigare givit dessa bubbelbanker en obegränsad garanti eftersom de anses vara systemkritiska. Riksrevisionen avslöjade i en rapport under våren att denna ”implicita garanti” att de svenska skattebetalarna skall hålla igång svenska banksystemet, även gällde det baltiska banksystemet eftersom de dominerar även där. I en internationell finansiell systemkris behöver man inte se förluster på mer drygt 20 procent i de svenska bankerna för att det skall handla om BNP-belopp.

Hur står dominobrickorna?

Det snabbaste scenariot för en svensk ny bankkris uppstår om den internationella banklånemarknaden återigen fryser till is. Det kan uppstå så fort Grekland inte betalar sina lån eller omförhandlar dem. Då kommer alla grekiska statspapper i de europeiska bankerna omedelbart nedvärderas. De flesta grekiska statspapper finns i grekiska banker, som omedelbart kommer på obestånd. Det mest kritiska är den då de portugisiska bankernas lån till de grekiska bankerna på 10 miljarder dollar. Om de portugisiska bankerna hamnar i kris, är nästa dominobricka de spanska bankerna, som har lånat 85 miljarder dollar till Portugals banker. De spanska bankerna har i sin tur lånat hundratals miljarder dollar från Tyskland, Frankrike och Storbritanniens banker och framför allt från ECB. Detta kommer dessutom att skapa förödelse i den mångdubbelt större överbyggnaden av finansiella derivat. Osäkerheten om vilken bank som är på obestånd, kommer snabbt bli så stor att hela banklånemarknaden kommer att gå i baklås, precis som i Lehmankkrisen. Bankerna i eurozonens krisländer kommer definitivt stå utan lånemöjligheter, sedan deras enda tidigare källa, ECB, kommer att vara i konkurs pga av nedvärderingen av deras stora innehav av statsobligationer från krisländerna. ECB kämpar för sin överlevnad när de vägrar godta tyska krav på nedskrivningar av Greklands statslån.

Det är i denna situation de jättelika fyra svenska storbankerna snabbt kommer att hamna i kris. De har sedan länge slutat förlita sig på privatkunders insättningar, utan gjort sig beroende av internationella banklån så till den grad att deras lån motsvarar 1,5 svensk BNP. Det innebär att Riksbanken skulle behöva hosta upp belopp i närheten av en halv eller hel svensk BNP. Om den svenska bostadsbubblan samtidigt kollapsar så behövs det inte så mycket nedgång på bostadspriser för att bankerna skall hamna i åtföljande kreditförluster på stora bitar av en svensk BNP. Det beror på att den svenska totala skuldsättningen, både privat och statlig, är i storleksordningen 2,5 svensk BNP.

När nu svenska riksdagen klart uttalat att kredittagarna måste ta bankernas kostnader för bankernas kriser tillsammans med ägarna, innebär det möjligheten för svenska folket att krypa bort från detta Damoklessvärd de haft hängande över sig i en tunn tråd.

 

-

Publicerat i ekonomi. 4 Comments »

4 svar to “hoppfullt från riksdagen”

 1. Vilka djävla lån? | Ett nytt penningsystem Says:

  […] hoppfullt från riksdagen […]

 2. Skarp pyramidspelsvarning! Faller Grekland faller alla! | Helena Palena Says:

  […] Enig Riksdag: Staten skall ej betala bankförluster! Ett avgörande beslut togs den 16 juni av en enig svensk riksdag, vilket kan rädda svenska folket från att hamna i en irländsk skuldkris. Det var i sista stund eftersom en ny internationell bankkris står för dörren när Grekland inte kan betala sin skuld. Läs mer hos Stan! […]

 3. Helena Palena Says:

  Tänk att svenska riksdagen hann med att göra något bra innan dom gick på semestern! Förra året klubbade dom ju igenom Lissabonfördraget utan att fråga oss medborgare. Frågan är hur länge vi kan hålla emot bankernas BIS.excesser. Men å andra sidan kanske hela systemet har brakat innan dess.

 4. Vilka djävla lån « SOLIDARITETSTANKEN Says:

  […] hoppfullt från riksdagen […]


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: