Rafeeq, Brown och Hudson

Det här är ett intressant program om världsekonomin, oerhört värdefullt för den som är svältfödd av svenska mainstreammedias näringsfattiga kost. Särskilt mannen med det vita skägget, Muhammad Rafeeq är jag ganska säker på att han heter, verkar väldigt kunnig och han har bra förklaringar på vad som är problemet med det ekonomiska systemet och har förslag på verkliga lösningar. T.ex. så brukar man förklara fractional reserve banking med att av en utlånad hundralapp, består i storleksordningen 4-8% av lånet av pengar som är inlånade på banken, resten skapas när någon tar ett lån, utan någon större ansträngning än att utföra några tangentbordstryckningar. Rätt behändig affärsidé! Men Rafeeq menar att nuförtiden har bankerna en mycket mindre del i reserv, en av de större amerikanska bankerna hade en utåning på ca 2000 gånger existerande pengar vid kraschen 2008.

del 1

del 2

del 3456

I ett sevärt videoklipp jag hade i ett inlägg den 1 augusti menar Rafeeq att världsfattigdomen skulle kunna lösas på 72 timmar! Om jag förstår det rätt är hans lösning att:

 • sluta med flytande växelkurser.
 • inför en ”minimum income” i alla länder, (någon sorts medborgarlön?) som ska bestämma växelkursen, denna grundinkomst ska vara så stor att man ska kunna köpa samma för den i vilket land man än befinner sig i, kostnad för bostad och mat.

Orealistiskt? Ja, men det är nog det vi behöver bli i så fall, om att vara realistisk är att försöka trampa på med det som har visat sig inte fiungera. Han vet säkerligen vad han talar om. Radiointervjuer med Muhammad Rafeeq finns HÄR, i den från den 8 december pratar man bl.a. om TV-programmet han deltog i i klippen ovan.

Ellen Brown har en ny artikel – Central Banking 101: What the Fed Can Do as ‘Lender of Last Resort’ Nu när den amerikanska centralbanken har trollat fram ändlöst med miljarder ur rockärmen för att på konstlad väg hålla liv i de konkursade bankerna, så tycker hon att nu är det dags att på samma sätt skapa pengar, räntefritt eller med mycket liten ränta, som gör nytta i den riktiga ekonomin. För att se till att människor har jobb och samhällsnödvändiga projekt kommer igång. Hon ser faktiskt tecken på att något sådant kan vara på gång!

En tredje ekonomi-guru, Michael Hudson, som man också gör klokt i att lyssna på. Video-innehållet finns utskrivet som text på michael-hudson.com.

 

Att socialdemokraterna förespråkar borgerlig politik är ju knappast något nytt, men att det har gått till så här simpelt trodde man ändå inte. En tankesmedja stödd av Svenskt Näringsliv har skrivit artiklar åt ledande socialdemokrater! Aftonbladet 12 Ali Esbati skriver mycket bra om det – Ordning och reda i den politiska förräderibranschen. Det här måste ju betyda dödsstöten för de senaste decenniernas högersosseri! Utmärkt, EU kollapsar, sossarna kollapsar. Då kanske äntligen friska, sunda, ärliga idéer som t.ex. de Rafeeq, Brown och Hudson framför kan få komma fram nu då!

-

Annonser

3 svar to “Rafeeq, Brown och Hudson”

 1. Sverker Says:

  Jodå, Muhammad Rafeeq är en man med koll på läget. Han brukar rätt ofta ha en mycket intressant dialog med Daryl-Bradford Smith på den senares hemsida;
  http://www.iamthewitness.com/index.html
  Senaste sändningen den 13/12.
  Dock så sträcker sig dessa en bit till och talar klarspråk om vilka det är, som ligger bakom bankirbedrägeriet, och det är ju tabu för de med kroniska skygglappar. Men det är så det ligger till, gilla det eller ej.
  En svensk bloggare, uttryckte det så här underfundigt häromdagen, när han till slut kom på hur det ligger till 🙂
  http://interiktigtklok.blogspot.com/2010/12/jamenvisstforihelvete.html

 2. Sverker Says:

  Upps! Du hade visst redan länken till iamthewitness. Lite morrontrött:-)

  • Stan Says:

   Jag hittade den först igår när jag sökte på startpage.com (inte googlade!). Där finns även en intervju med Rodney Shakespeare som har stort värde, har sett honom i presstv-klipp tidigare men där har dom så kort tid på sig.
   Från hans sida:

   53 falska antaganden från mainsteam-ekonomer! – http://binaryeconomics.net/false-assumptions
   Binary Economics becomes easily understood if the fifty three false assumptions of prevailing economics are one by one, and simply, reversed. Quite soon, it becomes apparent that a different picture is emerging and then, long before all the false assumptions have been reversed, it is brightly clear that a totally new landscape – the Binary landscape – has emerged.
   Underbart!

   Skulle vilja höra mer av Rafeeq om mer grundläggande om hur banksystemet fungerar och om lösningar, får kanske leta bland gamla intervjuer.


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s