Leo Panitch

Irland befinner sig i ungefär samma situation som Sverige gjorde i början av 90-talet. Bankerna har visat sig inte riktigt ha förmågan att klara av sköta förvarandet och utlånandet av pengar, man har chansat vilt och det har gått åt skogen. Tja då får vi väl gemensamt ställa upp och städa upp, det är inget annat att göra.
Men! Naturligtvis får då det gemensamma ta över verksamheten, dels därför att de som tidigare försökte sig på att handha det visat att dom inte klarar av det. När konsekvenserna blir så monumentala att stora delar av befolkningen får svårt att få ihop till mat och hyra kan vi ju knappast riskera att de ställer till med samma sak igen. Dels är det väl naturligt att den som gått in och städat upp och räddat en kraschad verksamhet får ta del av vinsten när företaget sen kommit på fötter igen.
Men nädå, inte när det gäller banker, de är som bortskämda rikemansynglingar. När de har kraschat pappas Porsche så hjälps de på fötter och borstas av och så skaffar vi en ny bil åt dom och lämnar över nycklarna åt dom igen.

Leo Panitch på The Real News:

”Panitch says that the Irish government’s decision to force the public to bear the private debt of the banks has caused its economic meltdown. He suggests that Ireland lead the way out of this class war by defaulting on the debt, and then nationalizing the banks and making them a public utility.”

Anders Cervenka har kommit med ännu en mycket bra artikel på SvD – Dags att rycka finansvärldens snuttefilt. Ett intressant fenomen, han skriver frimodigt och kritiserar banksystemet i mainstreammedia!

De senaste trettio åren har finanssektorn flyttat fram positionerna på ett sätt som saknar motstycke i historien.
Man behöver inte längre producera något för att bli miljardär, det räcker med att behärska eventdriven arbitrage eller kunna programmera en flashtradingdator.

Frågan är om den tillförda samhällsnyttan står i proportion till den ökade risken? Just nu är det få som vill ta ordet konkurs och skuldnedskrivning i sin mun. Men både länder och banker har kastat in handduken förr, bara för att komma ut starkare på andra sidan.

Att göra ingenting vore att permanenta den nya princip som säger att vinster är privata men förluster offentliga.
Att rycka undan en napp från ett barn leder till stök och bråk på kort sikt och kan vara nog så obehagligt. Men inte lika jobbigt som att knuffa runt en barnvagn med en vuxen bankman i kritstrecksrandig kostym.

-

Annonser

4 svar to “Leo Panitch”

 1. Helena Palena Says:

  Hoppas folk i gemen snart får upp ögonen för spelet. Har du sett att jag citerat dig i det här inlägget:

  http://parnassen.wordpress.com/2010/11/30/assange-varldens-fralsare-strippar-usa-banks-poncispel/

  • Stan Says:

   Oj! Man känner sig hedrad! Kan tyckas lite förvirrande då kanske för den som läser både ditt inlägg och det här, här kan det verka som att jag förespråkar ett statligt ägande av bankerna. ”Hur fan ska du ha det egentligen?” kan man kanske undra. Jo! (och det är viktigt att reda ut och att det läggs fram ett förslag till en ny ordning nu när det gamla systemet är fallfärdigt) jag kör på Ellen Browns , och Bill Stills m.fl., linje. Den ultimata lösningen är att staten har ensamrätten på att skapa och sätta i cirkulation nya pengar. De privata bankerna ska inte kunna skapa pengar, vilket dom gör nu när ett lån skrivs ut. Man brukar säga att den som makten över pengaskapandet är den som har den egentliga makten, så detta skulle kunna ge oss verklig demokrati och självbestämmande. Plötsligt skulle en massa saker bli möjliga som det nu anses att ”ekonomin” inte tillåter!
   Men eftersom styret av i stort sett alla västländer är impregnerade av de makter som sitter på pengaskapandet idag så är detta segt att få igenom. Då kunde som ett steg på vägen vara att en kommun eller stad äger en bank och driver på samma villkor som andra banker, med skillnaden att den drivs av folket i folkets intresse. Som i North Dakota, den enda delstat i USA som inte har ekonomiska problem är också den enda som har en sådan det allmänas bank!

 2. Helena Palena Says:

  Nej, det är inte förvirrande. Det är inspirerande!

  Förresten ser du inte om man länkar till dig?


Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s