sunda ekonomiska förslag

Lite nyktra, friska idéer om ekonomi som omväxling till tok-EU’s snack om att straffa länder som ”missköter sin ekonomi”! Dvs som har fått för sig att målet med samhället är något annat än att skyffla pengar till finans-ayatollorna.

Vi borde räta på ryggen lite, vi svenskar. Det finns en delstat i USA som inte har ekonomiska problem, North Dakota. Anledningen kan vara att man där har en bank som drivs av delstaten i delstatens intresse. Enligt Leewanta är denna bank, som startades 1919, inspirerad av den svenska Sparbanks-modellen, en folkets bank. Den svenska modellen att driva samhällsviktiga institutioner på ett ansvarsfullt sätt och i gemensam-ägd regi är en framgångsmodell. Vi var på rätt väg. Vi bör resa oss och borsta av oss dammet efter den våldsamma fientliga attack vi har varit utsatta för de senaste decennierna och schasa iväg rövarbandet som är full gång med att lämna över vårt land till ett gäng finansbaroner som inte har folkets bästa som mål.

leewanta.bloggproffs.se

Den bank i USA som har stått emot den gigantiska ekonomiska kollapsens vindar bäst är inget mindre än en gammal svensk idé förkroppsligad i form av The Bank Of North Dakota (BOND).
År 2008, när alla amerikanska banker med flera räknade upp, eller sökte skjuta upp, sina sanslösa förluster, räknade BOND (kul) in en vinst på flera miljarder dollar. Och anledningen är lika enkel som logisk: man arbetar inte med mer upparbetat kapital än vad som finns insatt, och undviker därför heta spekulativa och destabiliserade flöden.
BOND skapades 1919 av en rörelse som svepte över den nordliga trakten, en arg grupp farmare var upprörda över vad man ägnade sig åt på de östra marknaderna, kreditmarknaderna som avgjorde vem som skulle få kredit och dessutom lade sig i marknadsföringen av varorna. Denna grupp, kallad Nonpartisan League, var starka och tog framgångsrikt kontroll över legislaturen och skapade vad som kallades för ett industriellt program. Ur detta steg BOND som en finansiell arm, tillsammans med en statlig kvarn och hiss för att köpa korn från farmaren. Banken finns kvar idag och gör i stort sett vad den var tillsagd att göra av befolkningen (ledmotiv = socialt kontrakt).

Ellen Brown har skrivit mycket om detta, t.ex. i – BUT GOVERNOR, YOU CAN CREATE MONEY! JUST FORM YOUR OWN BANK.

Webster Tarpley: ”The US should dump the failed Chicago-Austrian system of free trade, deregulation, and privatization, and return to the classic American System of political economy, meaning an updated New Deal. No Keynesians, Austrians, Chicago boys, or Marxists need apply.

RT panel with Pepe Escobar, Michael Hudson, and Webster Tarpley.

-

Skriv här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s