Brown Still Island and SALO


Ellen Brown och Bill Still kommer på Sverigebesök i maj, ett heldagsseminarium i Göteborg den 23 maj och ett i Stockholm den 29 maj! Två av de som är allra mest kunniga om hur det finansiella och monetära systemet fungerar och som är mycket bra på att förklara det på ett begripligt sätt. Ellen Brown med sin bok Web of Debt och sina artiklar och Bill Still med sina filmer, The Money Masters och den nya Secret of Oz.

Jag har också upptäckt en svensk blogg som ger en bra beskrivning av problemen med det nuvarande penningsystemet – alternativportalen.wordpress.com !!


***

Island har röstat nej till att betala de käcka spekulantgossarnas lilla missöde som har gjort att varje enskild islänning nu krävs på ca 200 000 kr av Holland och England. I vart fall enligt det avtal som tydligen efter elaka påtryckningar förra hösten det isländska parlamentet med knapp majoritet beslutade om i december. Våldsamma protester från befolkningen gjorde att presidenten stoppade det och utlyste folkomröstning. Vilken alltså hölls igår, och 93% röstade nej! Tänk om det hade varit resultatet av en omröstning om EU! Men det hade ju förstås kvittat, det hade bara varit en fråga om när nästa omröstning skulle hållas. Bara det att vi har vant oss vid dessa brutala övergrepp, att köra över folkomröstningar (om de överhuvudtaget hålls) är ett allvarligt tecken på hur långt det har gått med förfallet. Men det finns säkert en uppdämd ilska över det, som kanske kan komma fram nu när EU-bygget knakar i fogarna.
Men åter till Island, islänningarna hade själva beslutat om att betala på ett civiliserat sätt, förra sommaren. För att förhindra IMF-överfall som skulle kräva att skolor och sjukhus skulle stängas, beslutade man att om inte pengarna räckte till grundläggande samhällsservice så betalade man inte på skulden det året. Detta lät sig då inte skuldindrivarna nöja sig med utan efter diverse hot tvingades det isländska parlamentet lägga fram ett nytt förslag, som nu alltså folket förkastat. 

***

SALO, Sveriges Anställningslösas LandsOrganisation, har gett ut första numret av en ny tidskrift – VISION BALANSfinns som pdf HÄR
Från deras programförklaring:

Vision
att arbeta för en balanserad och rättfärdig arbetsmarknad i Sverige.

Grundläggande värdering
SALO accepterar inte att människors värde enbart mäts i pengar och lönsamhet. Denna kroniska obalans skapar ett ohälsosamt samhällssystem.
Gamla som unga, kvinnor och män, oberoende av nationellt ursprung, utbildningsnivå eller grad av arbets­förmåga, är först och främst människor.
SALO vill ha ett samhälle där alla människor är fria, inte ett samhälle där friheten endast tillhör ägaren/arbetsgivaren, oavsett offentlig eller privat.

att den ekonomiska politiken utformas…
med hänsyn till verkligt långsiktig hållbarhet ur ett såväl mänskligt som ekologiskt perspektiv, och samhällsekonomin som helhet har klart företräde framför enskilda personers intresse av vinster och ränteinkomster, samt att pensionssystemet inte blir beroende av börsutveckling eller ränteinkomster, likaså att nuvarande antaganden om hur penningekonomin fungerar ersätts med ett underlag som baseras på vad som verkligen händer i alla delar av ekonomin.

-

Skriv här